Szinoptikus horoszkóp-ábráink sorában (belül: tropikus zodiákus, középen: sziderikus állatöv, kívül: az ekliptika-közeli valódi csillagképek) most azt a híressé vált eklipszist mutatjuk be, melyet a történelem iránt érdeklődők "Kolombusz holdfogyatkozása" (vagy valami ehhez hasonló) néven ismernek.

1492 óta Kolombusz többször is visszatért az Újvilágba, szinte mindig nagy veszélyek közepette. Egy ilyen alkalommal életét - legalábbis közvetetten - Regiomontanus asztrológus-csillagásznak köszönhette. Persze pontosabban saját asztronómia iránti érdeklődésének, és az "égi mechanika" működésének.

Történt ugyanis, hogy 1503 júniusában két - az utazás során meglehetősen lestrapált - hajójával Jamaica partjainál kötött ki, és rövid idő leforgása alatt a legénysége és a bennszülöttek közötti viszony elmérgesedett, míg aztán néhány bennszülött meggyilkolása végleg megakasztani látszott a cserekereskedelmet (az európaiak különféle csecsebecséket adtak élelemért), melytől az életük függött.

A komoly gonddal szembesülő Kolombusznak ekkor eszébe ötlött, hogy Regiomontanus efemeridáiban azt olvasta, hogy 1504. február 29-én (GMT szerint: március elsején), nem sokkal holdfelkelte után holdfogyatkozás lesz.

Kihasználva ezt a tudását, a helyi törzsfőnöknek elmondta, hogy az égiek megharagudtak a bennszülöttekre, mert azok már nem hajlandók együttműködni az európaiakkal, és nem adnak több élelmet nekik. 

Kolumbusz ígérete szerint, Isten ennek pár nap múlva nyílt jelét is adja, mégpedig a már említett holdfogyatkozás formájában. Az előre „megjósolt” napon holdfelkelte után, hosszabb időre valóban elsötétedett a Hold. Kolumbusz fia, Ferdinánd feljegyzései szerint a bennszülöttek „hangos siránkozással futva jöttek minden irányból a hajókhoz ellátmánnyal megterhelve, és kérlelték a tengernagyot, járjon közben az Istennél a nevükben, hogy ne töltse rajtuk a haragját…”

Kolumbusz megígérte, hogy megpróbálja meggyőzni az égieket, és bezárkózott a hajókabinjába, ahol egy homokórával mérte a holdfogyatkozás hátralévő idejét. Kevéssel a holdfogyatkozás vége előtt Kolumbusz a bennszülöttek elé állt, és elmondta, hogy az égiek megbocsátottak nekik, és visszaadják a Holdat. 

(Innen kölcsönözhette Boleslaw Prus az ötletet az ismert "napfogyatkozásos jelenethez" A fáraó című regényében, melyből nagysikerű film is készült.)

A hajó legénysége attól kezdve jól élt a szigeten, és 1504. november 7-én hajóztak vissza Spanyolországba.

Alább található a horoszkóp, melyet az Inner Sky Electrum Szinoptikus Asztrológiai Program segítségével készítettem.

Colombus.jpg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrologiaiprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr514651400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása