Az Inner Sky Electrum szinoptikus asztrológiai program nem csupán a középkori csillagatlaszok illusztrációit jelzi ki, hanem az ismert egyiptomi zodiákusok ábrázolásait is bemutatja; az Esna-, Denderah- (Dendera) és az Athribis-zodiákusról van szó. Ebben a rövid bejegyzésben a Halak csillagjegy/csillagkép ISE szoftver által kijelzett ábrázolásait mutatom be, melyeket tanulságos lehet az általunk szélesebb körben ismert - Hevelius, Grotius, Dürer stb. csillagatlaszaiban megtalálható - európai megjelenítéssel egybevetni.

Az Athribis-zodiákus ábrázolásán az északi és a déli hal vertikális elrendezésű, és ellentétes irányú mozgássémát jelenít meg.

Athribis_PIS.jpg

Az Esna-zodiákuson a két hal mintegy "mellérendelt viszonyba" kerül, megjelenik az ismert összekötő fonál, igaz, a hal-szájakhoz illesztve, s ezzel megidézve egyfajta horgász-szimbolikát is.

Esna_PIS.jpg

A Dendera-zodiákus motívuma az ismert középkori eredetű ábrához hasonlatos, a fonál is "rendesen" a helyére kerül, a halfarkakhoz rögzül, s az alant megjelenő hegyes szög csúcsa így az "Égi Csomót", az alpha Piscium (Al Rescha) állócsillagot adja, ahogy azt megszokhattuk. Ami különleges az illusztráción, az a két haltest közötti négyzetes körvonalú piktogram jelenléte, mely ismételten valamiféle vizes vagy fluidikus minőség jelenlétére utal. A kissé "lecsúszott" négyzet minden bizonnyal a Halak fölött található Pegazus-csillagkép közismert négyszögét szimbolizálja, melyet a Sirrah, Scheat, Markab és Algenib állócsillagok zárnak közre.

Denderah_PIS.bmp

ScreenShDend.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrologiaiprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr514683662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása