Az Inner Sky Electrum szinoptikus asztrológiai program egyik egyedisége, hogy tizenkétféle régi zodiákus-illusztrációt (középkoriak, kínaiak, arab ábrázolások, egyiptomi zodiákus szimbólumok, sumér állatöv stb.) is képes megjeleníteni a csillagképek (állócsillagok) szektorában illusztráció gyanánt. Én itt most egy - a szoftverrel szintén kijelezhető – indiai rendszer néhány érdekességére hívom fel a figyelmet.

Az Oroszlán jegy (és/vagy konstelláció) szanszkrit neve Simha. A Gujaratból származó horoszkóp-festmények viszont egy elefántfejű oroszlánt ábrázolnak, melynek mitológiai elnevezése Gajasimha; ez a kevert teriomorf szimbólum India-szerte ismeretes, be is mutatom néhány jellegzetes ábrázolását.

Gaja-simha2.jpg                     Gaja-simha3.jpg

Gaja..jpg

Az Inner Sky Electrum tehát (hűen leképezve a gujarati festményt) ezt a jellegzetes indiai Oroszlán-szimbólumot jelzi ki a csillagképi zodiákus sávjában, ekként:

leo_Ind.bmp

A másik érdekesség az ISE asztrológiai program által mintaként használt indiai szimbólumok kapcsán a Rák zodiákus jegyének problémája.. A Rák asztrológiai szimbólumának elnevezése az indiaiaknál Karka (Karkata). Ennek a princípiumnak a jelképe a fentebb említett gujarati rendszerben viszont egy teknősbéka. Egyébiránt nem nehéz a Rák által szimbolizált tartalmat e derék páncélos külső és benső jellegzetességeivel összeegyeztetni. Tudvalevő, hogy számos észak-amerikai indián kultúrában is a Földanya megtestesüléseként tisztelték a teknősbékát, az indiai alapmítoszok között pedig elég Visnu teknősbéka-inkarnációjára (Kúrma) gondolnunk. A Tejóceán köpülésének szüzséjéről van szó. És mit tesz ott, milyen szerepben lép elénk ez a mitikus teknőc? A csúcsával lefelé fordított, köpülőfaként használt Mandara-hegy számára nyújtott víz alatti alapot és támaszt, lehetőséget biztosítva a javak (princípiumok) létrehozásához, életbe-emeléséhez, létesüléséhez…

A köpülés mágikus aktusát bemutató ismert festményen jól látható a vízfelszín alatt elterülő teknősbéka:

Teknős1.jpg

A gujarati horoszkóp-festményeken feltűnő - Rák-princípiumot jelölő – teknőc pedig ennek a Kúrmának a pontos mása. Az ISE asztrológiai programban az Rák konstelláció állócsillagai között - némileg sematizálva - ugyanez így jelenik meg:

can_Ind.bmp

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrologiaiprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr364666213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása